Satsaa alkuun ja loppuun
6-vuotiaana elämääni tuli suuri voimavara: Aloitin pianon soittamisen. Soittotunneilla kävin melkein 20 vuotta ja soitan edelleen, vaikka en tunneilla enää käykään. Eräs asia, jonka olen soittamisen kautta oppinut, on alkujen ja loppujen merkitys. Kun eteensä saa uudet nuotit, on tärkeää heti alussa opetella ne oikein ja miettiä fiksut sormijärjestykset. On vaikeaa lähteä korjaamaan alusta asti väärin opeteltua. Lopussa koittaa esiintymisen hetki. Noustaan lavalle. Soitetaan yleisön edessä. Myös tässä on tärkeää se, miten esitys alkaa ja miten se päättyy. Alkujen ja loppujen merkitys on suuri myös silloin, kun teet puhetta tai esitystä, olet menossa työhaastatteluun tai johonkin muuhun itsellesi tärkeään tilanteeseen. Mieti tilanne tai puhe etukäteen. Ja mieti erityisesti sen alkua ja loppua. Miksi? Siksi, että alut ja loput jäävät parhaiten mieleen.
Kaikki tämä pätee myös uusiin elämänvaiheisiin ja niiden loppuihin, siirtymiin vaiheesta toiseen. Niihin kannattaa satsata. Myös työelämässä uudella työpaikalla aloittaminen, projektin käynnistäminen, organisaatiomuutoksen suunnittelu, uuden työkaverin vastaanottaminen ja moni muu työn uudistaminen on panostamisen arvoista. Anna siis aikaa aluille, suunnittele uutta, satsaa myönteiseen, etsi motivaatiota ja toimivaa yhteistyötä muiden kanssa. Huolehdi omasta hyvinvoinnistasi. Ja kun loppu häämöttää, järjestä juhlat tai jonkinlainen siirtymärituaali. Usein on niin, että kun satsaa alkuun on lopputuloskin hyvä.
Pikku pianistia jännitti kovasti lavalle nouseminen ja yleisölle esiintyminen. Etukäteen mietin ja harjoittelin aina erityisen hyvin esityskappaleen alun ja lopun. Usein jossakin kohtaa kappaletta tuli soitettua muutama nuotti pieleen, mutta ne vaan ohitin ja jatkoin eteenpäin. Ja mikä mahtava tunne olikaan nousta lopuksi flyygelin äärestä, kumartaa ja vastaanottaa raikuvat aplodit! Jes, mä tein sen!!